Ju-Jitsu is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

Het woord Ju-Jitsu kan men op verschillende manieren schrijven. Dit omdat het vertaald wordt op basis van een gesproken Japans woord. Volgende schrijfwijzen komen eveneens voor: Jiu-Jitsu, Ju-jutsu. Het woord bestaat uit twee klanken, die we kunnen vertalen naar twee woorden. Ju betekent voorzichtig of zacht terwijl Jitsu voor kunst en techniek staat. Ju-Jitsu betekent dus zachte kunst of soepele techniek.

Ju-Jitsu kent zijn oorsprong in Japan en was een verzameling van verschillende gevechtskunsten. Deze werden gebruikt op het slagveld, waar vaak man aan man gevechten ontstonden zonder wapens. In tegenstelling tot de omliggende landen werd de nadruk hier niet gelegd op slag- en stoottechnieken maar op worpen, klemmen en wurgingen. Dit omdat de slagen en stoten vaak niet efficiënt bleken tegen een persoon met een harnas. In tegenstelling tot de westerse wereld duurde het in Japan veel langer voor vuurwapens werden gebruikt. Dit in combinatie met het verbod op wapendracht zorgde ervoor dat zelfverdediging met de blote hand in Japan een volledige bloei kende en werden deze disciplines veel verder uitgediept. Bij heel wat technieken is het dan ook niet moeilijk om je een zwaard of ander wapen voor te stellen.

Ju-Jitsu legde ook de basis voor heel wat andere gevechtsporten, enkele van de meest gekende: Aikido, Judo, Brazilian Jiu-Jitsu, Sambo, etc.

Bronnen:

VJJF vzw. Ju-Jitsu-Do (5e herziene druk).
https://en.wikipedia.org/wiki/Jujutsu, geraadpleegd op 15 augustus 2015
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jiujitsu, geraadpleegd op 13 september 2015